Ing. Hana Pávková Málková
Pomazánky jsou vynikající volbou k snídani, svačině i večeři a pokud máte zrovna naspěch a musíte se spokojit se studeným obědem, pak jsou skvělé i k obědu.
5 výhod domácích pomazánek
- Můžete je připravit na stovky způsobů.
- Na rozdíl od kupovaných pomazánek máte pod kontrolou složení a bude vám stačit jen pár základních ingrediencí.
- Můžete do nich ukrýt i to, co třeba vaše děti (nebo manžel) odmítají - například luštěniny, ryby nebo i různé druhy zeleniny.
- Zužitkujete různé zbytky z lednice i spíže - například zbylé maso od oběda, uvařené luštěniny nebo různé zeleninové "zbytky".
- Jejich příprava je snadná, rychlá a levná.
Tak s chutí do toho!
Příprava pomazánek vůbec není složitá, budete potřebovat mixér (někdy to jde dokonce i bez něj), cca 5 minut času a téměř libovolné ingredience, co najdete v lednici nebo spíži.
A co by pomazánka měla obsahovat?
Zdroj bílkovin, díky kterým vás pomazánka zasytí
- vejce (uvařené natvrdo nebo například i v podobě míchaných vajíček)
- libová šunka nebo maso (vyzkoušejte například naši kuřecí pomazánku)
- tuňák, sardinky, uzený losos, makrela nebo jiná ryba
- méně tučný sýr (měkký nebo strouhaný - např. cottage, žervé, syrečky, eidam 20-30%...)
- tvaroh, jogurt nebo skyr
- luštěniny (vařené nebo pro rychlejší přípravu z konzervy)
Kvalitní tuk, díky kterému bude pomazánka chuťově jemnější
Pokud navíc zvolíte ten správný, obohatíte pomazánku o prospěšné mastné kyseliny a vitaminy.
- panenský olej (olivový, dýňový, řepkový nebo třeba sezamový)
- majonéza
- kvalitní margarín (u margarínu sledujte složení a vybírejte výrobky s obsahem prospěšných omega 3 kyselin - doporučujeme sáhnout po osvědčených značkách, jako je např. Flora)
- avokádo (určitě téměř každý už někdy vyzkoušel guacamole, ale možností je mnohem více)
- ořechové máslo (typicky v hummusu je to sezamová pasta tahini)
- ořechy nebo semínka (je možné je předem namočit a rozmixovat, nebo jen semínky dozdobit pomazánku při podávání)
Zelenina nesmí chybět!
Pomazánku zelenina krásně odlehčí a dodá vitaminy a prospěšné látky.
- zeleninu můžete přidat přímo do pomazánky, ať už čerstvou nebo vařenou, orestovanou či pečenou
- využít můžete opravdu jakoukoli zeleninu, kterou zrovna budete mít po ruce - okurku, rajčata, papriku, mrkev, celer, řepu, dýni, lilek, brokolici...
- pokud by se vám zelenina nehodila přímo do pomazánky, nezapomeňte si ji k jídlu přidat samostatně
Dochuťte to!
V dochucení pomazánky máte také naprosto volné ruce - může to být klasika v podobě soli, pepře nebo česneku, zapojte ale i další druhy koření, např. kmín, římský kmín, kari nebo papriku.
Pomazánku skvěle osvěží různé bylinky, nejlepší jsou čerstvé, ale využít se dají samozřejmě i sušené - klasikou je bazalka, tymián, pažitka, kopr, petrželka, výborný je také koriandr.
Pomazánky můžete i lehce okyselit různými druhy octů (jablečný, balsamikový, umeo) nebo šťávou z citrónu.
Vaše pomazánka může být pokaždé trochu jiná a rozhodně vždy zpestří a obohatí váš jídelníček!
Nebojte se experimentovat a zkoušet svoje vlastní kombinace, inspirovat se samozřejmě můžete i konkrétními recepty.
Inspirovat se můžete i v tomto pomazánkovém taháku.
Nejoblíbenější pomazánky od STOBu
Pomazánka z pečené mrkve
Pečením zelenina dostává výraznější chuť a připravíte z ní skvělé pomazánky. Podobně si můžete připravit pomazánku z pečené dýně, řepy nebo celeru. Recept na pomazánku z pečené mrkve najdete zde.
Paštika s tvarohem obsahuje 2,5x méně energie a 6x méně tuku než klasická paštika, a přesto je chuťově vynikající. Recept najdete zde.
Tipy na osvědčené pomazánky najdete také v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem, kde najdete i praktický pomazánkový manuál, díky kterému se naučíte připravit pomazánku ve 3 jednoduchých krocích.
Jak je to u vás doma? Připravujete také pomazánky? Podělte se s námi o své tipy v komentářích! :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Děkuji.
Váš typ s vařenou zeleninou v základu musím vyzkoušet.